Chaloupka Dvě sestry  

Malebný interiér chaloupky v Jizerských horách

V oblíbené turistické a lyžařské lokalitě poblíž Harrachova, na pomezí Jizerských hor a Krkonoš, se znovuzrodila chaloupka jako stvořená jak pro rodinnou rekreaci majitelů, tak i pro ubytování hostů a návštěvníků z řad široké veřejnosti. Podle předlohy původní chaloupky, která na tomto místě stála, vznikla nová stavba s názvem Dvě sestry, která díky zdařilému exteriéru i zbrusu novému vnitřnímu vybavení nenásilně spojuje tradiční podhorskou architekturu a stavební postupy s moderním způsobem bydlení a trávení volného času. Interiér pod taktovkou designérky Denisy Kubíčkové Strmiskové rozkvetl do nevšední kombinace krásy a pohodlí. Designérka v ničem nezůstávala v půli cesty. Důkazem budiž použití na míru upravených vypínačů berker R.classic – na přání designérky vybavených nikoliv standardní otočnou, nýbrž kolébkovou klapkou.

Chaloupka Dvě sestry kopíruje téměř přesně svoji historickou původní předlohu – rodinnou chalupu, ve které původní majitelé nějaký čas v horách pobývali i natrvalo. V její fasádě jsou dodrženy tradiční postupy jizerské architektury. Všechny dřevěné prvky jsou vyrobeny ručně na míru, střechu pokrývá šindelová krytina z jesenického šindele, a funkční okna s dvojsklem kopírují tradiční tvarování typické pro podhůří našich nejvyšších hor.

Výchozí předlohou je ovlivněna i dispozice vnitřních místností, která kopíruje její původní stav. V přízemí se nachází velkorysá světnice s kachlovými kamny, posezením a zázemím kuchyně. Francouzské okno umožňuje otevření celého prostoru a volný průchod z interiéru přímo do zahrady. Samostatná kuchyně orientovaná na východ zase atmosférou perfektně funguje při ranním sluncem zalité snídani. Kuchyně disponuje veškerým zázemím potřebným pro pohodlné vaření. V objektu dále najdete dvě samostatné koupelny s WC a sprchou. V horním patře potom dvě ložnice, kde se může ubytovat až 8 osob. K chaloupce patří také na přilehlém pozemku samostatně stojící sauna s dechberoucím výhledem do okolní krajiny.

Design nábytku balancuje na hranici mezi minulostí a současností. „Kombinovali jsme záměrně několik druhů a odstínů dřev, kovy a světlé tóny, v detailu se potom prostory promítá teplá oranžová barva. Mobiliář je navržený v jednoduchém tvarování a v kvalitních materiálech kovu či masivního dřeva. Řada nábytku je vyrobena na míru truhlářskými dílnami nebo jde o repasi starých kusů nábytku a osvětlení. Ze současného designu jsme potom zvolhili dánskou značku Frama - jídelní židle a osvětlení v obývacím prostoru, jemné textilní svítidlo nebo svítidlo švédského výrobce Wästberg v kuchyni,“ vypočítává interiérová designérka Denisa Kubíčková Strmisková.

Zajímavý doplněk v podobě netradičních vypínačů berker R.classic v zakázkové úpravě dodával do tohoto projektu designový obchod MONOBRAND. „Tento unikátní vypínač, který v sobě kombinuje tvary a komponenty dvou zdánlivě nezkombinovatelných designových řad vypínačů berker, byl vyvinutý speciálně pro náš concept store,“ vysvětluje Katrin Grund, zakladatelka MONOBRANDU. Kulatý rámeček si tento vypínač propůjčil z řady berker R.classic, jež se svým vzhledem a respektem k minimalistickým klasickým tvarům pyšně hlásí ke stylu Bauhaus. Vypínače berker R.Classic jsou původně k dispozici s otočným kolíkem, ovšem pro tuto chaloupku byly vypínače vybaveny kulatou středovou, a navíc kolébkovou klapkou, kterou si vypůjčily od designových řad berker R.1/R.3 – což jsou vypínače, které datem svého vzniku i rebelským vzhledem v podobě kulaté klapky uprostřed čtvercového rámečku akcentují nové milénium.

„V rámci našeho zakázkového výrobního programu Hager Manufaktura dokážeme plnit přání zákazníků na změnu barvy, povrchové úpravy nebo i použitého materiálu našich vypínačů,“ vysvětluje Thomas Grund, generální ředitel Hager Electro v České republice, do jejíhož portfolia vypínače berker patří. „V tomto případě je tvar i materiál použitých vypínačů ve standardní nabídce společnosti Hager, jednalo se tedy vlastně jen o zajímavou kombinaci, kdy jsme dali dohromady rámečky a klapky ze dvou designových řad, které k sobě standardně nepatří. Výsledná kombinace je ale velmi zajímavá a neotřelá a klobouk dolů před designéry za výborný nápad,“ usmívá se Thomas Grund. V interiéru chaloupky Dvě sestry byly použity vypínače berker R.classic v bílé lesklé variantě a interiéru vysloveně sluší především použití vícenásobných zakulacených rámečků. Kromě nápadných vypínačů zdobí stěny interiéru ještě ilustrace českých výtvarníků Tomski&Polanski tematicky zpracovávající prostředí Jizerských hor.

Prohlédnout další fotografie

Použité produkty Hager: berker R.classic v zakázkové úpravě Manufaktura

Další informace o projektu:

Plocha: 150 m²
Realizace: 2022-2023
Adresa: Příchovice u Kořenova, Česká republika
Design interiérů: Denisa Kubíčková Strmisková
Vypracovala: Denisa Kubíčková Strmisková, Jan Jaroš, Kristýna Hodanová
Fotografie: Kubicek Studio